• DLA RODZICÓW !!!

•

RODZICE ORAZ NAUCZYCIELE  KSZTAŁTUJĄ OSOBOWOŚĆ DZIECKA.  BARDZO CZĘSTO ZASTANAWIAJĄ SIE JAK  ZACHĘCIĆ DZIECKO DO CZYTANIA?

KSIĄŻKA ? - OCZYWIŚCIE SPEŁNIA ONA WIELE FUNKCJI:

1. POZWALA NAM ROZWIJAĆ JĘZYK , SŁOWNICTWO I POBUDZA FANTAZJĘ. UCZY NAS WYRAŻAĆMYŚLI I ROZUMIEĆ INNYCH.

2. ROZWIJA NASZE UCZUCIA I ZDOLNOŚCI DO EMPATII.

3. POMAGA NAM ZROZUMIEĆ SIEBIE I INNYCH

4. JEST NASZYM TOWARZYSZEM W SAMOTNOŚCI. DOBRA KSIĄŻKA DLA DZIECI, KTÓRA MOŻNA CZYTAĆ NA GŁOS, PRZYNOSI RADOŚĆ DZIECIOM I DOROSŁYM. BUDUJE POMOST MIĘDZY POKOLENIAMI.

5. DOSTARCZA NAM ROZRYWKI, MOŻE ROZŚMIESZYĆ LUB ZASMUCIĆ. MOŻE POCIESZYĆ I WSKAZAĆ NOWE MOŻLIWOŚCI.

JAK ZCHĘCIĆ DZIECKO DO CZYTANIA?

1. OD NAJMŁODSZYCH LAT CZYTAMY DZIECKU NA GŁOS - TO JEST JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH ZACHĘT.

2. KSZTAŁTOWANIOE W DZIECKU OD MAŁEGO POZYTYWNEGO NASTAWIENIA DO KSIĄŻEK. POKAZUJMY DZIECKU , ŻE RÓWNIEŻ CZYTAMY I SPRAWIA NAM TO PRZYJEMNOŚĆ.

3. NIE ZMUSZJAMY DO CZYTANIABO JE ZRAZIMY

4. CHWALMYSWOJE DZIECKO ZA KAŻDĄ PRZECZYTANĄ KSIĄŻKĘ.

5. ROZMAWIAJMY Z DZIECKIEM O PRZECZYTANEJ KSIĄŻCE

6. ZORGANIZUJMY W DOMU MAŁĄ BIBLIOTECZKĘ

• POLECAMY STRONY

WWW.CALAPOLSKA CZYTADZIECIOM.PL